30 de març 2011

Resum de dades

La biblioteca és un espai obert per accedir lliurement a la informació, al coneixement, al lleure i a la cultura de totes les persones, al llarg de la seva vida sense limitació de creences o d’origen, facilitant la relació, la convivència, la cohesió social, el sentiment de pertinença al municipi i el desenvolupament personal a partir d’un ampli ventall de recursos que s’actualitzen constantment, un tracte cordial i l’aprofitament de les tecnologies de la informació i la comunicació.

Un dels objectius principals de la biblioteca és la millora contínua dels serveis que ofereix: accés gratuït a internet, Wi-fi, formació en noves tecnologies per persones adultes, formació en l’ús de la biblioteca, ofimàtica, préstec de documents, etc.

En els darrers anys hem posat especial èmfasi en tres línies estratègiques:

1. Optimitzar l’ús dels recursos de la biblioteca
2. Donar suport a l’aprenentatge al llarg de la vida
3. Esdevenir un veritable punt d’integració ciutadana

Durant el 2010 hem volgut fer més visible la biblioteca mitjançant la utilització de la Xarxa social Facebook (http:// facebook.com/bibliotecaperecasaldaliga.balsareny) com a plataforma per fer difusió dels nostres serveis i les activitats que hi realitzem, afegint així un altre espai virtual al que ja teníem a blogger (http://bibliotecabalsareny.blogspot.com)
Està clar que les biblioteques ens adaptem als nous temps amb l’ús de les noves eines que les TIC posen al nostre abast. La nostra missió com a professionals de la informació és avançar-nos a les necessitats dels usuaris oferint-los productes de qualitat a la seva mida sense perdre valors com la qualitat, l’eficiència i la cerca de l’excel•lència en la nostra feina.

Pensem que és bo donar a conèixer algunes dades per què tothom es pugui fer una idea de qui som, què fem, quins objectius perseguim i cap a on anem.

Resum de dades
Visites: 21.252
Visites al blog de la biblioteca: 13.934
Amics agregats al facebook: 350
Ús del servei d’internet: 10.814
Ús del servei d’ofimàtica: 626
Ús del servei de Wi-fi: 945
Préstecs: 17.599
Exposicions: 9
Hores del conte: 8
Conferències: 1
Visites escolars: 21
Cursos i tallers: 13
Fons de la biblioteca: 23.306 documents



Al 2010 els principals objectius han estat:

• Augment de la qualitat de l’hora del conte. Vam passar de fer-ne 4 al 2009, a fer-ne 8 espectacles infantils amb la col•laboració de la campanya “Tot l’any lectura” de la Diputació de Barcelona, que era un projecte de foment de la lectura iniciat al 2004 que permetia a un municipi amb una població de menys de 5.000 habitants, contractar activitats de qualitat a un preu molt assequible donat que la Diputació assumia un 60% de la despesa i l’ajuntament un 40%.

Al 2011 Diputació ha deixat d’assumir aquesta participació degut a la crisi, així que per aquest any hem contractat de nou 8 hores del conte sense el suport de la campanya “Tot l’any lectura” però amb un pressupost similar.

• Optimització dels prestatges: hem buidat 21 m lineals de prestatges del Magatzem i els hem posat a la biblioteca per encabir millor l’increment del fons.

• Organització sistemàtica de recollida d’autoritzacions de menors per poder publicar fotografies de les activitats al blog i al facebook de la biblioteca. S’ha fet amb la col•laboració de l’escola Guillem de Balsareny. Encara que tenim l’autorització signada no publiquem fotos de menors en primer pla.

• Revisió dels teixells: Estem fent una revisió de tol el nostre fons, document per document, per comprovar que estigui ben catalogat i col•locat al lloc correcte. Al 2010 s’ha revisat aproximadament el 40% del fons.

• Implantació amb bons resultats del “Pla estratègic per al manteniment del silenci a la biblioteca 2010/2011”. Hem limitat l’ús dels ordinadors (no es pot xatejar ni jugar, no es poden fer treballs en grup, etc.) i s’ha reforçat la vigilància de la secció infantil en hores punta (de 5 a 7 de la tarda)

• Ampliació de l’oferta formativa amb 2 nous cursos. Al curs de català que s’imparteix cada dissabte al matí cal afegir:
o “Curs d’espanyol per a immigrants” iniciada a l’octubre del 2010. Cada dimecres de 18:30 a 19:30 h.
o “Curs d’alfabetització digital” iniciada al gener del 2011. Cada dimecres i dijous de 16:30 a 17:00 h.

• Sol•licitud i concessió d’una subvenció de la Generalitat de Catalunya per a la renovació i ampliació del Punt TIC ubicat a la biblioteca. Hem passat de tenir 2 a tenir 4 estacions de treball equipades amb eines d’ofimàtica.

• Augment de la difusió de les activitats mitjançat l’ús de la xarxa social Facebook

Els objectius incomplets
• Portem tres anys consecutius (2008, 2009 i 2010) sense poder comprar cap llibre amb el pressupost municipal destinat a l’efecte. La crisi s’ha fet notar en recursos destinats a l’augment del fons

• L’arxiu fotogràfic de la col•lecció local no està automatitzat ni tan sols digitalitzat. Es pretén iniciar la digitalització al 2011

• Problemes d’espai:
o L’accés a la biblioteca no està adaptat per a discapacitats o per persones amb necessitats especials. Cal baixar tres graons per accedir-hi. Caldria trobar una solució tècnica (com una rampa de fusta o metàl•lica)

o Per accedir a la primera planta de la biblioteca hi ha unes escales. No es disposa de montacàrregues, ascensor o qualsevol altre mecanisme

o No hi ha aire condicionat. A l’estiu suportem temperatures superiors a 25 ºC a l’interior de la biblioteca

Recursos econòmics
Al 2010 la Diputació de Barcelona ha destinat a la biblioteca un total de 29.389,24 € (en concepte de manteniment del fons, subministrament de material i despesa informàtica) i l’Ajuntament de Balsareny 27.518,96 € (en concepte de personal, manteniment, actes i neteja)

De cara al 2011 ens proposem:

- Seguir impartint cursos d’alfabetització digital per adults
- Seguir formant usuaris infantils amb el projecte biblioteca – escola
- Seguir col•laborant amb el casal d’avis “Els ametllers” aportant lots mensuals de material
- Seguir col•laborant amb el Casal “Verge de Montserrat” aportant lots mensuals de material
- Seguir oferint servei de bibliopiscina els mesos d’estiu
- Canviar la rotulació dels prestatges, que estan engroguits i deteriorats
- Començar a digitalitzar les fotografies de l’arxiu històric local

El treball a la biblioteca és un repte que suposa atendre noves necessitats a un món en crisi. La inversió de les administracions ha de revertir en un bon aprofitament dels recursos. La biblioteca hi és per ser usada per tothom donat que és un element de democratització de la cultura que ha d’ajudar a trencar barreres apostant per l’aprenentatge al llarg de la vida.
Saber usar i comprendre la informació és la clau d’èxit a la nova societat. Els professionals bibliotecaris hem de potenciar la formació dels usuaris i estar preparats per respondre a les necessitats formatives de la societat de la informació.
El nostre desig és que la biblioteca sigui un espai acollidor on cada persona trobi satisfetes les seves necessitats informatives a través d’un servei de qualitat.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Free Samples By Mail