23 de set. 2016

TERTÚLIA AL VOLTANT DEL LLIBRE 'OLOR DE COLÒNIA'



El Club de la lectura de novel·la de la Biblioteca de Balsareny es va reunir ahir dijous 22 de setembre per comentar el llibre de la  Sílvia Alcántara.



El llibre parla de la vida, no tan llunyana, en les colònies tèxtils. Un petit microcosmos on la vida girava entorn de la fàbrica tèxtil i on regna un total servilisme envers als amos que tenien el control de la vida dels treballadors i de les seves famílies ja que eren ells qui els proporcionaven la feina, la casa, l’escola i, en alguns casos, disposaven, fins  i tot, de moneda pròpia per comprar en els economats de les mateixes colònies.

Vam coincidir que es tracta d’una novel·la excel·lent ja que fa una descripció minuciosa del realisme social i col·lectiu de les colònies tèxtils, incidint en una crítica oberta a l’opressió de l’església, als poders dels amos i a la hipocresia de les aparences que arribaven a condicionar la vida de les persones.




Es destacà també que es tracta d’un llibre molt descriptiu i amb moltíssims personatges i que cal fer una lectura concentrada ja que hi ha salts constants d’un personatge a un altre. En tots els casos la narració està escrita en primera persona i cal avançar en la lectura per descobrir el personatge que ens està parlant. Es valorà la seva qualitat, sobretot tenint en compte que és la primera novel·la de l’escriptora.

La propera trobada del Club de lectura serà el dijous 20 d’octubre a les 7 de la tarda i el llibre que es comentarà serà:


La Maternitat d’Elna de l’Assumpta Montellà



Sinopsis del llibre: “La Maternitat d’Elna descobreix un dels capítols més dramàtics, tendres i desconeguts de la nostra postguerra. Entre 1939 i 1944, la suïssa Elisabeth Eidenbenz va salvar la vida de 597 infants. Eren els fills de les exiliades catalanes i espanyoles que malvivien en condicions penoses en els camps de refugiats republicans de Sant Cebrià de Rosselló, Argelers i Ribesaltes, i que van tenir la sort de ser acollides a la maternitat que va crear Eidenbenz.”

Si us voleu afegir a la lectura d'aquest llibre, passeu per la Biblioteca i us el deixarem en préstec.

Biblioteca de Balsareny, 23 de setembre de 2016

1 comentaris:

Josep ha dit...

Pel fenomen socioeconòmic de les colònies industrials sempre m'he tingut curiositat. Tot això tècnicament m'encanta: aprofitar l'energia dels rius per instal·lar les fàbriques a prop (sobretot en les ribes del Ter, el Llobregat i el Cardener) les fàbriques (gairebé sempre tèxtils) i "construir" uns pobles artificials i aïllats. Una estratègia barata i perfecta per tenir controlats els treballadors i evitaven els conflictes que, a la ciutat (sobretot a Barcelona), ja estaven a l'ordre del dia.
Gràcies per comentar el llibre.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Free Samples By Mail