19 de jul. 2019

Presentació del llibre ‘Sal roja: el Llop de Cardona’ de Ramon Gasch i Teresa Sabrera

SAL ROJA: EL LLOP DE CARDONA presentació a la Biblioteca de Balsareny


El passat 18 de juliol va tenir lloc a la Biblioteca Pere Casaldàliga de Balsareny, la presentació del llibre ‘Sal roja: el Llop de Cardona’ escrit per Ramon Gasch i Teresa Sagrera. Va tenir molt bona acollida per part del públic i vam ser unes 35 persones que vam compartir una vetllada al voltant de la literatura i també de la història de la sal i la potassa al Bages i de la Guerra de Successió a Catalunya, especialment dels fets de Cardona al 1711.


L’acte es va iniciar amb una xerrada a càrrec de l’historiador surienc Albert Fàbrega que va tractar sobre l’important paper de la sal al llarg de la història i també dels inicis de la descoberta i explotació de la potassa a nivell mundial i, sobretot, de la conca minera de Cardona, Súria i Balsareny. L’Albert és autor del llibre ‘Cum grano salis: la sal i la potassa a Súria 1185-1982’, editat per l’Ajuntament de Súria i Iberpotash l’any 2009 i que, de fet, és el treball més ampli que s'ha publicat fins al moment sobre la història de l'explotació de la sal i de la potassa des de l'edat mitjana fins a finals del segle XX.

L’Albert va destacar les construccions que hi ha a Balsareny relacionades amb l’explotació minera i que esdevenen un patrimoni únic i importantíssim que cal preservar per poder explicar la nostra història recent.

A continuació, Teresa Sagrera, coautora de ‘Sal roja’, ens va situar en la temàtica de la novel·la.  “Sal roja, el llop de Cardona és una novel·la ubicada en el període de la guerra de Successió i on té molt protagonisme la vila de Cardona. Va tenir un paper rellevant per la seva situació geogràfica i la fortalesa de Cardona era un punt de trobada dels exèrcits exteriors de Barcelona i on es reunien els comandaments i on es decidien les estratègies a seguir. També perquè Cardona a l'any 1711 hi va haver un setge molt important que va durar uns quaranta dies i va significar el bombardeig de la vila i l'atac a les salines’.

Va fer especial atenció als personatges que apareixen, molts quals estan documents històricament, i també va destacar el paper cabdal d’algunes dones que, malauradament, han estat oblidades, com són: Elisabet de Brunswic, esposa de l’emperador Carles V que entre els anys 1711 i 1713 va ocupar el càrrec de lloctinent a Catalunya; Manuela Desvalls, germana del governador de Cardona Manel Desvalls, que va estar vinculada al cos austriacista d’espionatge; i, Marianna de Copons, una jove aristòcrata barcelonina que va fer d’espia per als austriacistes. Es feia passar per una joveneta frívola i aprofitava per relacionar-se amb oficials borbònics, Per això es coneix Marianna de Copons amb el sobrenom de la “Mata-Hari catalana”.

Per últim, Ramon Gasch va voler destacar l’emoció que ens transmès el protagonista, en Miquel Ferrer, que passa a ser un simple tallador de sal a un sanguinari assassí. A través d’ell, una persona del poble volen mostrar com afecta una guerra a la gent. Sobretot la gent de baix que és qui més la pateix i, per tant, qui més perjudicat en surt. En Miquel  és una persona familiar, normal, treballadora, casat amb dos fills i a l'espera del tercer. De cop i volta tot se li ensorra amb l'arribada de l'exèrcit filipista, que massacra sense pietat el poble de Cardona i mata la seva dona i els seus fills. No és cap heroi nacional ni de país, però a partir d'aquest moment es torna una persona sanguinària que la seva raó de ser és la venjança.




Volem agrair al públic per la seva assistència i bona companyonia i, especialment, als autors, Ramon Gasch i Teresa Sagrera, per voler compartir desinteressadament la seva obra i coneixements històrics amb nosaltres, i al Ramon Fàbrega per la seva lliçó magistral sobre la sal, la potassa i les explotacions mineres del nostre entorn






Balsareny, 19 de juliol de 2019





 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Free Samples By Mail