20 d’oct. 2016

CLUB DE LECTURA D'ADULTS - Tertúlia del mes d'octubre




Avui hem fet la tertúlia literària del mes d’octubre i hem comentat el llibre de l’Assumpta Montellà la Maternitat d’Elna. En aquesta ocasió, però, no es tracta d’una novel·la, sinó d’un llibre d’història, de la nostra història recent. L’Assumpta és historiadora i, per tant, aquest llibre tracta de fets reals i, concretament, ens explica les vivències de tres dones republicanes que han de marxar de Catalunya cap a França fugint de la Guerra Civil i de la represàlia franquista. A través de la ‘micro-història’ l’Assumpta ens fa viure en primera persona l’exili republicà. La figura de l’ Elisabeth Eidenbenz  i la maternitat que va crear perquè els fills de les dones que acabaren confinades en el camp de concentració de la platja d’Argelers no morissin de fred i gana fa que, dins de la crueltat dels fets narrats, hi hagi una espurna d’humanitat.

Com imagineu, en la tertúlia s'han fet presents tots els temes relacionats amb la Guerra Civil Espanyola, l’exili republicà i el tracte denigrant  que els francesos (els de República Francesa que proclamaven ‘ Liberté, égalité, fraternité’) van practicar en vers els republicans catalans i espanyols. Les vivències familiars d’alguns dels membres del Club també han estat presents i també el fet que encara ningú a Espanya hagi demanat perdó pels crims que es van cometre.

Tot i que el llibre ja fa temps que es va publicar, temes relacionats amb la memòria històrica estan sempre presents en la premsa. Just aquest dies hi ha sobre la taula la polèmica creada a Barcelona ​per l’exhibició davant del Born de les estàtues de Franco i de la Victòria i també la jornada històrica al Parlament de Catalunya on el ple ha votat a favor d’impulsar una llei que declari nuls els consells de guerra del franquisme i també les sentències que van condemnar injustament aquells qui van combatre la dictadura entre el 1938 i el 1975.

Amb tots aquests elements, us podem assegurar que la tertúlia ha estat molt interessant i enriquidora.



La propera trobada del Club de lectura serà el DIJOUS 24 DE NOVEMBRE a les 19 h. i el llibre que comentarem serà:

‘Eso cielos’ de Bernardo Atxaga.



Sinopsis: Relata el viaje de vuelta de una ex-etarra arrepentida, desde su salida de la cárcel hasta su llegada a Bilbao, en autobús. Ese autobús, precisamente, se convierte en un microcosmos abigarrado (monjas, policías, una mujer enferma, las azafatas) que retiene y oprime a Irene, la protagonista. Todo está en su contra: la policía (que quiere obligarla a cooperar como informante), la organización (que la considera una traidora), su familia (que le reprocha sus elecciones vitales), incluso ella misma, que duda y se reprocha constantemente. Los años pasados en la cárcel, con sus compañeras de celda, casi parecen apetecibles en comparación con lo que espera fuera. Solo la solidaridad femenina (humana) de las monjas y de la mujer enferma parecen ofrecerle cierto tipo de cobijo. 

1 comentaris:

Josep ha dit...

Sí que va ser molt interessant, perquè després de comentar "la Maternitat d'Elda", les tres dones republicanes i Elisabeth Eidenbenz ens va anant conduir a molts altres llocs que eren molts comuns els familiars de gairebé tots nosaltres. Moltes gràcies per tot.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Free Samples By Mail