2 d’abr. 2019

Tertúlia literària amb Gemma Masip per parlar del seu llibre ‘De Gandesa a Grossbeeren’


El dijous 28 de març de 2019 va tenir lloc la presentació del llibre ‘De Gandesa a Grossbeeren’ de Gemma Masip dins del Club de lectura de novel·la de la Biblioteca Pere Casaldàliga.

El llibre explica la història del pare de la Gemma,  un jove republicà català que va lluitar a la batalla de l'Ebre i que més tard va anar a treballar a Alemanya sense saber que li tocaria pagar el deute que el règim franquista havia contret amb l'Alemanya nazi. Va ser tancat en un camp de concentració i condemnat a treballs forçats. Se'n va sortir de miracle.


Aquest llibre ha estat possible gràcies a que Manel Masip va deixar escrites les seves memòries i aquestes, després de la seva mort, van ser trobades pels seus fills. Ens explicà la Gemma que el pare, quan eren petits, ja els
explicava les seves aventures, però ella i el seu germà  les prenien  com una pel·lícula i no eren gens conscients de que el que els estava explicant era real. Després al trobar el diari es van adonar que tot era molt real i que hi havia molt patiment al darrera.

El llibre es va gestar arrel d’un viatge a Berlín que va fer amb el seu germà per conèixer els paisatges i els escenaris on havia estat el seu pare. Diu la Gemma que “a partir d’això tot va anar rodat, una cosa va portar l’altra. El meu gendre, que és arxiver i historiador, va remenar molt pels arxius de Berlín on va trobar força documentació que m’anava portant. Jo vaig llegir moltíssimes històries d’homes i dones que van viure situacions semblants, vaig consultar dades a diferents museus (CEBE de Gandesa)  més  tots els papers que teníem del pare, consultes a  alguna hemeroteca, etc. Fins que va anar quadrant tot.  Van ser molts anys de recerca”


La Gemma va insistir moltíssim que és imprescindible que els joves coneguin tots els fets relacionats amb la Guerra Civil, l’exili republicà, el nazisme perquè només des del reconeixement de l’horror que va comportar es pot evitar que es pugui repetir.


Si voleu llegir el llibre, el teniu a la Biblioteca.

Balsareny, 28 de març de 2019


 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Free Samples By Mail