20 de juny 2019

Setmana de l'energia a la Biblioteca Pere Casaldàliga


Al llarg de la setmana la Biblioteca s'ha omplert per visitar l'exposició de maquetes de màquines i aparells de les èpoques al llarg de la història, invents que han anat lligats a l'evolució de la Física i de la Tecnologia. Hem pogut comptar amb el grup de persones d'Ampans que ens visiten cada setmana, així com els alumnes de la nostra escola de Balsareny. També s'han fet demostracions per a les persones interessades les tardes.



Ramon Magem, propietari d'una col·lecció de maquetes d'invents antics amb una rigorosa posada a punt perquè funcionin perfectament, ens deixa bocabadats en explicar-nos els principis físics, i mostrar-nos el funcionament d'unes quantes maquetes de les més de setanta que en té. Comença dient que no he inventat res, només mostra allò que van idear els grans inventors del passat.

Tot i això, en més d'un cas, ell s'ha inspirat en publicacions o il·lustracions antigues, imprecises i incompletes, i és el seu propi enginy el que hi ha suplert les mancances per fer accessible a tothom una demostració pràctica de com funcionaven aquelles idees del passat.

Amb ulls grans i rodons veiem aplicacions de l'electromagnetisme que semblen màgia. La bobina de Tesla; el Generador de fricció; l'aparell d'enregistrament del so de Valdemar Poulsen, que va millorar el d'Edison, i el generador de Van der Graaf. El principal atractiu de l'exposició és que la majoria de les maquetes tenen aplicacions pràctiques, visibles i entenedores, molt didàctiques, que fan les delícies dels visitants de totes les edats, i molt especialment dels més menuts, que hi troben unes joguines ben diferents, gairebé màgiques.

Moltes gràcies Ramon Magem per tots aquests dies que t'has dedicat a difondre la ciència i també agraïm al Josep Estruel la seva empenta i col·laboració incondicional amb la Biblioteca i amb els alumnes de la Fundació AMPANS.


Balsareny, 20 de juny de 2019

1 comentaris:

Josep ha dit...

Ha sigut fantàstic veure com s'ha aconseguit que moltes nenes i nens s'hagin interessat per l'electricitat a través de la màgia.
Moltes gràcies.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Free Samples By Mail