13 de juny 2019

Sortida cultural ‘Visita guiada al Castell de Cardona’




El passat 11 de juny, malgrat la pluja i el fred, un grup de 30 persones vam anar a Cardona per visitar el Castell i conèixer més la història d’aquesta població que, en gran mesura, ens permet conèixer la història de Catalunya. 

La visita es va iniciar amb unes vistes generals de Cardona (l’entorn, la muntanya de la sal, ...) explicades pel Paco Haro, cardoní de naixement. A continuació, la guia, la Núria, es va anar explicant totes les construccions que integren el conjunt medieval (la Torre de la Minyona,  el castell com a residència dels Ducs de Cardona, la part eclesiàstica amb la Col·legiata de Sant Vicenç i el claustre, i, per últim,  la casa Mata). En les seves explicacions, molt documentades, ens va endinsar en el llinatge dels Cardona, el seu poder econòmic que explica, en part,  perquè són coneguts com ‘els reis sense corona’; la Guerra dels Francesos i, sobretot, el paper tan important que va tenir Cardona en la Guerra de Successió ja que va ser la darrera plaça que va capitular (mai vençuda per les armes).

Vam acabar aquesta interessant visita amb un dinar de germanor en un restaurant del casc antic de Cardona.






Aquesta activitat s’emmarca dins del Club de lectura de la Biblioteca Pere Casaldàliga i el llibre que ens estem llegint relacionat és: ‘Sal roja: el Llop de Cardona’ de Ramon Gash i Teresa Segrera (editorial Columna, 2019). Farem la trobada literària el dijous 18 de juliol a les 7 de la tarda i tindrem de convidat a l’Albert Fàbrega, historiador surienc.






















Balsareny, 13 de juny de 2019

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Free Samples By Mail