25 de maig 2017

CLUB DE LECTURA DE NOVEL·LA DE MAIG - Tertúlia sobre el llibre 'El lector' de Bernhard Schlink




'El LECTOR' de BERNHARD SCHLINK





El dijous 18 de maig es va tenir lloc una nova tertúlia al voltant de la novel·la  "El lector" de Bernhard Schlink i que va agradar molt a tots els tertulians. Perquè us feu una idea direm que s'ha escrit molt dels camps de concentració i l'holocaust, però aquesta novel·la analitza d'una manera bastant diferent aquella època. És a través de dues persones, en Michael Berg i Hanna. La primera d'elles per ser molt jove pertany a una generació 
posterior, i l'altre d'aquella època, i li agafa de ple, però el destí fa que les trobem entrellaçades. 



A la novel·la ressalta el sentiment de culpabilitat dels alemanys enfront dels jueus, com un passat que marca el present d'una gent que no va viure ni va participar amb tot allò.
L'Hanna, una dona bastant més gran que en Michael (un adolescent quan es coneixen) és una persona molt estranya i també esquerpa i enigmàtica. Una dona que guarda un secret. El llibre ja ho pregunta: "Fins on arribaries per amagar un secret?". 

I aquí és per on no podem continuar si no volem fer-vos un ‘spoiler’… I és que alguns diuen que el tema principal és l’amor o la relació amorosa dels protagonistes, i altres el tema de l’holocaust… però nosaltres creiem que no, que el tema principal és aquest secret que no podem desvelar i que és el fil conductor de tota la novel·la i també de la vida de la Hanna. Així, que continuarem parlant de la novel·la deixant de banda el que per als tertulians de Balsareny és l’essència del llibre.

Bernhard Schlink és un jutge alemany que va néixer l'any 1944, és l'autor d'aquesta novel·la que ens explica sense gaires floritures les grans contradiccions del seu passat recent. És una història que ens invita a la reflexió en tot moment i en cada cosa. No hi ha detalls, el que hi ha són els llocs des de on és construeixen els personatges. Pensem que no falta ni sobre cap paraula. Són les justes.

"El lector" es divideix en tres parts que marquen l'evolució i la maduresa de Michael Berg. En els seus canvis constants va descobrint els seus sentiments per la dona que estima i també a la seva anterior generació. Ell forma part d'aquesta nova generació marcada per la culpa i la vergonya de ser descendents directes de tanta gent que d'una manera o un altre van col·laborar amb el genocidi.

Jutjar el que es va fer, però, és molt fàcil. Jutjar les accions un cop comeses, que hauríem fet molts en el seu lloc? Aquesta és una pregunta que Hanna dirigeix ​​al jutge, ella se sentia obligada, havia de complir una feina, segurament havent estat en el seu lloc, nosaltres també hauríem seleccionat qui havia d'anar a la mort i qui no. A més sempre hi ha l'excusa d'estar obeint ordres, però aquesta excusa no pot redimir el que un comet, com a éssers humans som amos de les nostres accions, i per això hem de tenir prou criteri per saber què està bé i que no.

Propera trobada el dijous 15 de juny a les 7 de la tarda a la Biblioteca Pere Casaldàliga per comentar la novel·la de la Carme Riera ‘L’estiu de l’anglès’.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Free Samples By Mail